• IKKE AL MANGEL PÅ BESKYTTELSE ER SÅ TYDELIG

    - vi har mere en 50 års erfaring med lynbeskyttelse, beskyttelse mod transiente overspændinger mv.

 

Naturens kræfter

Tordenvejr er både fascinerende og samtidig overvældende kræfter. Derfor spørger en del mennesker da også om, hvorvidt lynbeskyttelse overhovedet virker?
Men siden sidst i 1700-tallet da Franklin havde stået med en drage i et tordenvejr og oplevede et lynnedslag i dragen, har man udviklet og forsket i lynnedslag og dermed i lynbeskyttelse. I dag forsker man fx i lynbeskyttelse af vindmøller og andre udsatte bygninger.


Når der installeres lynbeskyttelse i Danmark, gøres det efter internationale normer. Det er således efter samme internationale retningslinjer, som man også følger i de sydlige lande, hvor der lyner langt oftere - næsten dagligt - og hvor lynenes energiniveau er større end her i Danmark.

 

Her nedenfor finder du viden om de særlige emner, som ofte optager private husejere, der fx har stråtag eller solceller eller som af andre grunde er mere udsatte.

 

Solceller på parcelhusets tag, men har du også den rette beskyttelse?

Der er de sidste år blevet installeret mange solcelleanlæg i hele Danmark. Fælles for disse anlæg er, at de skal beskyttes på samme måde - hvad enten det er et lille privat anlæg på parcelhusets tag eller et stort fritstående anlæg.

Vi har mange forespørgsler fra både private husejere og elfagets fagfolk vedrørende solcelleanlæg og om, hvorvidt man skal beskytte dem eller ej.

Vores klare svar er altid, at det bør man. Det begrunder vi med, at der er monteret ledninger fra det fri og ind i installationens hjerte, altså eltavlen. I tilfælde af lynnedslag eller et lynnedslag i nærheden, så kan der opstå store transienter i anlægget og muligvis en ødelagt inverter (vekselretter/transformeren).

 

 

 

 

Stråtag

Der er i mange år blevet udført lynbeskyttelse på bygninger med stråtag, faktisk i mere end 50 år. 

En af årsagerne er naturligvis, at taget er langt mere brandfarligt end andet tagmateriale. Derfor er der også flere forsikringsselskaber som har forskellige policer/løsninger til de ejere af stråtækte ejendomme, som har valgt at få installeret lynbeskyttelse på deres tag. 

 

Der findes 2 modeller for udførelse af lynbeskyttelse af stråtækte ejendomme. Den ene er udvendig løsning og den anden er en mere ”skjult” løsning, hvor man ”gemmer” lynbeskyttelsen under taget. 

 

Hvilken løsning som passer bedst til dit hus er afhængig af husets arkitektur og konstruktion. 

 

Hensynet til ejendommens arkitektur

Dan Delektron har mere end 50 års erfaring med udførelse af lynbeskyttelse af stråtækte ejendomme og andre boliger med særlig arkitektur og materialvalg. 
Vi er med når Danmarks fredede og bevaringsværdige bygninger skal restaureres og varetager både ny- og genetableringen af lynbeskyttelse under hensyntagen til bygningen arkitektur.


Vi har eget værksted og sikrer derved, at komponenter og produkter kan tilpasses den enkelte opgave, særlige arkitektoniske hensyn mv.

 

På billedet med det røde tegltag skal du se godt efter, fordi der er valgt indfarvet tråd til lynaflederne. 

 

 

Fakta om lyn og gode råd i tordenvejr

Du bør altid være opmærksom på din færden i tordenvejr. Vi har her samlet en række gode råd til, hvordan du skal forholde dig i tordenvejr, samt fakta om lyn og torden.

Læs mere her om:

 

Tordenvejr - fakta 

 

Tordenvejr - gode råd 

 

Tordenvejr - se lyndata liv

 

Stil os gerne en udfordring

Vi leverer rådgivning, montage, konsulentydelser, projektløsninger samt eftersyn og vedligehold over hele landet. 

Har du en opgave, et udbud, spørgsmål, søger projekteringsbistand så kontakt os. Uanset hvornår vi kommer med i processen, så er vi på løsningsholdet.