Transientbeskyttelse, overspændingsbeskyttelse, overspændingsafleder eller beskyttelse mod transiente overspændinger er forskellige betegnelser for beskyttelsesmetoden. Overspændinger i elinstallationer kan opstå som følge af atmosfæriske påvirkninger (direkte lynnedslag eller indirekte), udsving i elforsyningen mv. Denne utilsigtede overspænding er af kort varighed, men kan være mange gange højere end almindelig netspænding.

 

En undervurderet risiko

Transiente overspændinger har i mange år været en undervurderet risiko. Derfor er kommet nye skærpede krav til vurdering af behovet for overspændingsbeskyttelse pr. 1. juli 2017.
Formålet er at undgå skader på mennesker, dyr, installationer og materiel.

Stort set alle installationstyper er omfattet.

 

Med de nye krav til transientbeskyttelse af elinstallationer er det skadens konsekvens, som afgør behovet for beskyttelse. Det primære fokus er at minimere de sikkerhedsmæssige risici, men de økonomiske aspekter bør også tages med i betragtning. Skader forårsaget af overspændinger elinstallationen koster hvert år virksomheder dyrt, da man ofte ikke kan nøjes med skader på bygninger, anlæg, elektronik mv. men også får store omkostninger pga. produktionstab.

 

4 steder, hvor du skal være særlig opmærksom

Alle nye installationer skal som udgangspunkt beskyttes mod transiente overspændinger. Vær ekstra påpasselig hvor konsekvensen af overspænding kan påvirke:

  1. Menneske- eller dyreliv
  2. Offentlige serviceydelser og kulturarv
  3. Industrielle og kommercielle aktiviteter
  4. Et stort antal mennesker

Kun få installationer er ikke inkluderet i ovenstående. Er du i tvivl om overspændingsbeskyttelse er påkrævet, så skal du lave en risikovurdering af installationen. Den vurdering kan vi hjælpe dig med - ring 7010 8888

 

Væk fra uventede og unødvendige omkostninger

Selvom transientbeskyttelse er ved at være en fast bestanddel af elinstallationerne i Danmark, så oplever vi alligevel ofte, at der er installationer, som ikke er beskyttet tilstrækkeligt eller korrekt. Dette ses typisk i kontorbygninger og i industrien. I produktionsmiljøer ses ofte den rette beskyttelse i hovedtavlen, men man glemmer undertavler og små krydsfelter, der er placeret decentralt i bygningen. Mange installatører har svært ved at vurdere, hvilke klasser der skal anvendes, hvor langt der skal være imellem hovedtavle og undertavle osv. Læs mere om klassificeringer af transientbeskyttelse længere nede på siden.

 

Vi er specialister både i at hjælpe installatøren til at træffe de rette valg, men også for dig der har ansvaret for en driftssikker produktion. Vi gennemgår dit produktionsanlæg for fejl og mangler, så du er godt beskyttet mod transiente overspændinger, hvad enten årsagen er lynnedslag eller koblinger og fejl i forsyningsnettet. Ring til os på 7010 8888


Følg os

 

Hvornår har I sidst fået kontrolleret jeres udvendige lynbeskyttelse?

Få en fast serviceaftale med Dan Delektron til en fast pris, så laver vi årligt eftersyn af lynbeskyttelsen og du er på den sikre side.

 

Du får altid en eftersynsrapport som dokumentation. Mindre vedligehold udfører vi samtidig med eftersynet uden beregning. Afslører eftersynet at der er behov for reparationer, så får du et prisoverslag inden vi påbegynder. Læs mere om vores eftersynsaftaler her.

 

 

 

 

Klassificering af transientbeskyttelse

Alle transientbeskyttelsesenheder klassificeres i henhold til gældende standarderne. I de tilfælde hvor produktet er UL-mærket er det testet i henhold til gældende standard UL 1449.

Klasse I: Lynstrømsafledere
Klasse 1 transientbeskyttelse, tidligere betegnet klasse B, lynbeskyttelsesenhed, grov beskyttelsesenhed.


Klasse II: Overspændingsbeskyttelse

Klasse 2 transientbeskyttelse, tidligere betegnet klasse C, transientbeskyttelsesenhed, mellem beskyttelsesenhed.


Klasse III: Overspændingsbeskyttelse

Klasse 3 transientbeskyttelse, tidligere betegnet klasse D, transientbeskyttelsesenhed, fin beskyttelsesenhed.


Overspændingsbeskyttelse kombiafledere

Klasse 1+2+3, Klasse 1+2, klasse 2+3, disse enheder er kombi beskyttelsesenheder. 
Ved at anvende en kombi beskyttelse fås 2 eller 3 beskyttelsesfunktioner i en enhed, og herved kan der spares installationsomkostninger og plads i tavlerne.

 

Værd at vide om montagested

Transientbeskyttelsesenhederne installeres afhængigt af type på følgende måde:


Klasse 1, Klasse 1+2 samt Klasse 1+2+3:
 
Er der krav om lynbeskyttelse af installationen eller er der monteret lynbeskyttelsesanlæg på bygningen skal man montere denne type beskyttelse i hovedtavlen. 
Disse enheder monteres i hovedtavlen så tæt ved forsyningspunktet som muligt.
Kan anvendes både i industri samt privatbolig.


Klasse 2 samt Klasse 2+3:

Er der ingen krav til lynbeskyttelse af installationen monteres denne type beskyttelse i hovedtavlen. Disse enheder monteres i hovedtavlen eller undertavle så tæt ved forsyningspunktet som muligt. 
Kan anvendes både i industri samt privatbolig.


Klasse 3:

Disse enheder monteres i undertavler eller så tæt ved det følsomme udstyr.
Kan anvendes både i industri samt privatbolig.

 

Find nemt den rette transientbeskyttelsesenhed

Valg af produkter og hvilken beskyttelse du skal anvende kan variere, og i Dan Delektron får vi ofte spørgsmål inden for dette område.  Vi har derfor lavet et produktprogram, hvor vi har gjort det meget nemmere at finde det rette produkt end tidligere. Dog har vi fastholdt den velkendte SMD-betegnelse på alle produkter, som står for Surge Modular Device, og derefter er produkterne navngivet ud fra, hvad produktet beskytter, hvor det skal monteres og hvor mange par (ledere) produktet skal beskytte.

Transientbeskyttelse til stærkstrømsbeskyttelse navngives ud fra beskyttelsesklassen.

Transientbeskyttelse til svagstrømsbeskyttelse navngives ud fra, hvad produkterne beskytter, hvor det skal monteres og hvor mange par (ledere) produktet skal beskytte.

 

Find nemt det rette produkt ved hjælp af følgende 3 spørgsmål:

  1. Hvad skal du beskytte?
  2. Hvor skal enheden monteres?
  3. Hvor mange par (ledere) skal du beskytte?

Et eksempel:

  1. 4-20mA strømsløjfe
  2. Enheden skal monteres på en Din-skinne
  3. Der er 2 ledere


Her vælges transientbeskyttelsesenhed type: SMD 4-20mA 1P Din.

 

Her finder du udvidet information om Dan Delektrons produkter her

 

 

Stil os gerne en udfordring

Vi leverer rådgivning, montage, konsulentydelser, projektløsninger samt eftersyn og vedligehold over hele landet. 

Har du en opgave, et udbud, spørgsmål, søger projekteringsbistand så kontakt os. Uanset hvornår vi kommer med i processen, så er vi på løsningsholdet.